Indicatii dupa operatia de sinus lift

Operatia de sinus lift este una comuna, dar care presupune o ingrijire postoperatorie minutioasa, ai carei pasi trebuie respectati cu strictete de catre pacient. Tocmai de aceea este foarte important ca intre pacient si stomatolog sa exista o relatie apropiata de comunicare.

1.Suflatul nasului este strict interzis patru saptamani

Durata poate fi mai lunga decat va este indicata. Puteti sa aspirati cat doriti, dar NU SUFLATI nasul si nu stranutati tinandu-va de nas. Stranutati cu gura deschisa. Evitati scufundarile si zborul in aeronave presurizate ce pot creste presiunea sinusala. Evitati orice poate cauza presiune in cavitatea nazala. Evitati sa va aplecati pentru ridicarea obiectelor grele, sa umflati baloane, sa cantati la instrumente muzicale de suflat sau sa faceti oricare alta activitate care mareste presiunea orala sau nazala. Fumatul trebuie oprit si continuat, daca e neaparat necesar, dupa cel putin doua saptamani de la operatie. Fumatul creste dramatic rata de esec a grefei de os si a ridicarii sinusului.

2.Aplicati comprese reci

Comprese cu gheata trebuie puse pe fata in zona operatiei timp de 15 minute, cu pauza 15 minute dupa fiecare aplicare, la fiecare 4-6 ore. Incetati aplicarea lor dupa 36 de ore. Nu este nefiresc sa apara umflatura post-operatorie. Edemul post-operatoriu este o consecinta normala la care trebuie sa va asteptati. Daca apare, acesta va atinge un maxim in 48-72 de ore, dupa care va incepe sa scada.

3.Luati antibioticele prescrise

Respectati tratamentul asa cum v-a fost recomandat, pana la final. Incepeti medicatia antialgica recomandate dar numai pe perioada prezentei disconfortului. Cel mai bine este sa incepeti medicatia impotriva durerii INAINTE de disparitia anesteziei. Pentru disconfort usor sau durere moderata trebuie sa luati 1-2 tablete de Ibuprofen (Nurofen, Rupan, Advil, Motrin) la fiecare 3-4 ore. Nu depasiti 2400 mg in 24 de ore. In plus, puteti folosi un agent analgezic si antipiretic foarte eficient, Acetaminofen (Tylenol Extra Strength, Paracetamol), 1-2 tablete la fiecare 6 ore. Medicamentele pot crea disconfort stomacal. Administrarea lor impreuna cu mancare va reduce acest efect advers.

4.Nu clatiti gura energic

Clatirea gurii cu apa in primele 18-24 de ore este stric interzisa. Incepeti clatirea prescrisa (apa de gura speciala – gluconat de clorhexidina 0,12% – sau apa sarata calda) dupa primele 24 de ore si clatiti usor dupa mese si intre mese, de 6-8 ori pe zi, cel putin o saptamana.

5.Consumati fluide cat mai curand posibil

Se recomanda sa beti 6-8 pahare cu apa dupa operatie pana seara, la culcare. Evitati sa folositi un pai, deoarece aspiratia poate slabi cheagul de sange si determina sangerare.

6.Consumati alimente moi, racoroase

In primele 24 de ore evitati alimentele tari si fierbinti, si consumati mancare care poate fi usor mestecata sau inghitita. Evitati sa beti lichide fierbinti (cafea, supa, ceai). Evitati alimentele condimentate, acide sau greu mestecabile cateva zile. Mentineti o dieta echilibrata.

7.Nu va ridicati buza sau trageti de obraz pentru a privi locul operatiei

Astfel puteti rupe suturile.

8.O usoara sangerare sau saliva roz este normala

Daca sunteti ingrijorat(a), aplicati un pliculet umed de ceai ferm in zona operatiei timp de 30 de minute, sau mai mult, daca este necesar. Daca sangerarea continua, va rugam contactati medicul stomatolog.

9.Evitati perierea si folosirea atei dentare

Feriti zona operatiei in primele sase zile. Abia dupa aceea periati si curatati cu ata foarte delicat. Incepeti sa periati zonele neoperate in prima zi dupa interventie. O buna igiena orala este esentiala unei vindecari rapide.

10.Nu scuipati, nu expectorati, nu consumati bauturi alcoolice

In primele 24 de ore incercati sa evitati toate aceste lucruri, inclusiv stranutul. Toate pot intarzia vindecarea, creste disconfortul, determina sangerare si cauza complicatii.

11.Odihna cu capul ridicat

Odihniti-va linistit(a) cu capul ridicat, dupa operatie, pana seara la culcare. Nu faceti efort fizic. Intotdeauna ridicati-va incet dintr-o pozitie de odihna pentru a preveni ameteala. Pentru a incuraja o vindecare rapida, recomandam multa odihna!

Ca dupa orice procedura chirurgicala, intotdeauna poate interveni o evolutie neasteptata a vindecarii. Daca remarcati curgerea aerului sau lichidelor intre gura si nas, daca simtiti particule de grefa osoasa iesind din nas, daca aveti o congestie nazala sau sinusala pe partea operatiei, daca umflatura creste in gura, pe obraz sau sub ochi dupa 3 zile, va rugam contactati medicul stomatolog.