O igiena orala corecta iti poate salva sanatatea generala!

Cu totii stim ca igiena dentara precara poate provoca aparitia cariilor, a afectiunilor gingivale si poate da o respiratie urat mirositoare. Efectele acesteia pot fi insa mult mai complexe, avand consecinte uneori surprinzatoare asupra sanatatii noastre. Numeroase cercetari au aratat ca exista o legatura directa intre igiena orala precara si bolile severe.

De curand s-a descoperit ca bacteria care cauzeaza boala parodontala are legatura directa cu o serie de afectiuni grave: diferite tipuri de cancer, infectii pulmonare, infarct, accident vascular cerebral, etc.

Boli ale rinichilor

O buna igiena orala poate face diferenta dintre viata si moarte, pentru pacientii care sufera de boli ale rinichilor. In urma unui studiu realizat de Universitatea din Birmingham s-a descoperit ca pacientii care sufera de boli cronice ale rinichilor si de parodontoza au o rata de mortalitate mai mare, fata de cei care au numai afectiuni ale rinichilor.

Profesorul Ian Chapple de la Universitatea din Birmingham ne explica de ce se intampla acest lucru : “ Este important de retinut ca igiena orala nu inseamna doar dinti. Gura este o cale de acces spre corp, ce permite bacteriilor sa ajunga in sange prin gingii. “

Accident vascular cerebral

Intr-un studiu realizat la National Cerebral and Cardiovascular Center din Osaka, Japonia, cercetatorii au asociat prezenta bacteriilor orale cu unele tipuri de accident vascular cerebral. Printre pacientii ce au suferit o hemoragie intracerebrala, 26% aveau in saliva o anumita bacterie, cnm-positive S. mutans. Dintre pacientii care au suferit alte tipuri de accident vascular cerebral, doar 6% au fost testati pozitiv pentru aceasta bacterie.

Cancerul la san

Cercetari recente au aratat ca femeile la menopauza, care sufera de parodontoza au sanse mai mari sa dezvolte un cancer la san, decat cele care au o sanatate orala buna. In cadrul studiului realizat de Buffalo’s School of Public Health and Health Professions au fost monitorizate 73 000 de femei aflate la menopauza, care nu au avut niciodata cancer la san. Dintre acestea 26 % sufereau de boala parodontala inca de la inceperea studiului. Dupa 7 ani, 2 124 dintre femeile care au participat la studiu, au fost diagnosticate cu cancer la san. Cercetatorii au descoperit ca dintre acestea, cele care sufereau de boala parodontala au avut un risc mai mare cu 14 % de a dezvolta un cancer la san. Se crede ca exista posibilitatea ca o inflamatie sistemica cauzata de boala parodontala sa afecteze tesutul mamar. Nu risca sa te imbolnavesti grav pentru ca neglijezi de prea mult timp sa faci o vizita la dentist. La noi, in Clinicile dentare Dr. Leahu, iti rezolvi problemele stomatologice repede, fara durere, la un pret corect. Dr Leahu si echipa